Αντιγήρανση

Ποιες είναι οι διαφορές του ανδρικού από το γυναικείο δέρμα;

 1. Το ανδρικό δέρμα είναι κατά 25% πιο παχύ από το γυναικείο, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής των ανδρογόνων.
 2. Σχετικά με την υφή του δέρματος, το ανδρικό δέρμα είναι πιο τραχύ από το γυναικείο. Η παρουσία των ανδρογόνων, οδηγεί σε μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, που εξηγεί γιατί οι άνδρες συνήθως έχουν πιο βαριά και πιο επίμονη ακμή σε σχέση με τις γυναίκες.
 3. Οι άνδρες έχουν υψηλότερη πυκνότητα κολλαγόνου απ’ ότι οι γυναίκες. Παρ ‘όλα αυτά, το ανδρικό δέρμα αρχίζει να γερνάει από την ηλικία των 40 ετών με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι το γυναικείο. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες, επιφέρει ταχύτερους ρυθμούς στη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.

 

Βασικές αρχές φροντίδας του ανδρικού δέρματος

Παρότι υπάρχουν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στο δέρμα ανδρών και γυναικών, αυτό που μένει ίδιο είναι οι βασικές αρχές για τη φροντίδα του. Τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

 • Σε όλες τις ηλικίες, προέχει ο σωστός καθαρισμός του δέρματος. Αποφύγετε να πλένετε το πρόσωπό σας την ώρα που κάνετε μπάνιο, με σαμπουάν ή αφρόλουτρο. Επιλέξτε ειδικά καθαριστικά προϊόντα σε μορφή αφριζόντων τζελ, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.
 • Θεμελιώδης για την πρόληψη της φωτογήρανσης, ειδικά σε μια χώρα με τόσο έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, είναι η καθημερινή χρήση κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος. Η επιμελής χρήση αντηλιακού, κυρίως στο πρόσωπο, πρέπει να γίνεται από τη γέννηση, ως τα βαθιά γεράματα. 
 • Η χρήση ενυδατικών προϊόντων είναι απαραίτητη καθημερινά, αμέσως μετά τον καθαρισμό ή μετά τη λοσιόν ξυρίσματος. Πρέπει να είναι λεπτόρευστες, επειδή το ανδρικό δέρμα είναι πιο λιπαρό και ιδρώνει πιο εύκολα.
 • Μετά το ξύρισμα, οι περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν λοσιόν. Θα πρέπει να αποφεύγετε αυτές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ επειδή ξηραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα. Επιλέξτε μια ελαφρά αλκοολούχα λοσιόν με καταπραϋντικά, ενυδατικά και αντισηπτικά συστατικά.
 • Μετά την ηλικία των 35 ετών, όπου παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια γήρανσης, ο άντρας θα πρέπει να προσθέσει κάποιο αντιγηραντικό προϊόν. Ο συνδυασμός βιταμίνης A και C θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη αντιγηραντική και αντιοξειδωτική επιλογή.
 • Μετά την ηλικία των 45 ετών, εγκαθίστανται προοδευτικά βαθιές ρυτίδες και το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του. Ιδίως μετά τα 50 έτη, παρατηρούμε ότι σταδιακά χαλαρώνει το περίγραμμα του προσώπου. Η καλλυντική φροντίδα σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να είναι καθημερινή, εξατομικευμένη και να συνδυάζεται με θεραπείες αντιγήρανσης στο δερματολογικό ιατρείο.

Θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο

 • Βοtox. H βοτουλινική τοξίνη, είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει προσωρινά την έντονη σύσπαση των μυών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ρυτίδες έκφρασης. Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το μεσόφρυο, το μέτωπο και την περιοχή γύρω από τα μάτια, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί και στο κάτω μέρος του προσώπου και στο λαιμό. Επειδή οι άντρες έχουν δυνατούς μύες, συνήθως χρειάζονται περισσότερη δόση από τις γυναίκες και πιο συχνή επανάληψη.
 • Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Θεωρείται άριστη θεραπεία για την αντιμετώπιση  των ρυτίδων. Τα τελευταία χρόνια,  το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως και για την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου. Μια πολύ δημοφιλής θεραπεία στους άντρες, είναι η ενίσχυση του πηγουνιού και των γωνιών της κάτω γνάθου με εμφυτεύματα, δίνοντας μια πιο δυναμική και ελκυστική εμφάνιση στο πρόσωπο.
 • Η σύσφιξη του δέρματος, που είναι το μεγάλο ζητούμενο – ειδικά μετά από τα 55 έτη, επιτυγχάνεται με διάφορα συστήματα που κινητοποιούν τους ινοβλάστες και έχουν ως αποτέλεσμα την κολλαγονογένεση. Η επανάσταση αυτή, ήρθε στην αντιγήρανση με τα Fractional lasers. Τα συγκεκριμένα συστήματα, δρουν τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο χόριο. Πρόκειται για επεμβατικά  laser, τα οποία καταστρέφουν τμηματικά το δέρμα και απαιτείται περίπου μια εβδομάδα αποθεραπείας. Προκαλείται αρχικά ερύθημα και οίδημα στο δέρμα, το οποίο στη συνέχεια γίνεται ξηρό και τραχύ και σταδιακά επουλώνεται. Η ανανέωση είναι θεαματική. Στο επίπεδο της επιδερμίδας ανανεώνονται τα κύτταρά της, στο δε επίπεδο του χορίου διεγείρονται οι ινοβλάστες και προάγεται η κολλαγονογένεση, δηλαδή η παραγωγή νέου κολλαγόνου. Μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία, το δέρμα είναι πιο άσπρο και καθαρό. Περίπου στο μήνα επιτυγχάνεται η κολλαγονογένεση, οπότε σταδιακά αυξάνεται η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης, βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό παλιές ουλές ακμής και μικρές ρυτίδες.
 • Η ενέσιμη μεσοθεραπεία, ενυδατώνει το δέρμα σε βάθος και βελτιώνει τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της καθαρής βιταμίνης C που περιέχει. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το Fractional Laser.
 • Τα χημικά peelings προάγουν την επιδερμική αναγέννηση. Το σαλικυλικό οξύ, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη ρύθμιση της λιπαρότητας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων πόρων. Το λακτικό και το κοχικό οξύ βελτιώνουν το μέλασμα, τις υπερμελαγχρώσεις και τις γεροντικές κηλίδες. Το TCA είναι ιδανικό για τις λεπτές ρυτίδες και τις ουλές της ακμής.

Πρέπει να τονιστεί ότι στις πιο επεμβατικές θεραπείες στους άνδρες, έχει μεγάλη σημασία το φυσικό και διακριτικό αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι να διατηρείται η αρρενωπότητα και να μην θηλεοποιούνται.