BOTOX

Το Botox αποτελεί σήμερα, την πιο δημοφιλή μέθοδο αντιγήρανσης στην αισθητική δερματολογία. Πρόκειται για μια θεραπεία με πολλές εφαρμογές στην ιατρική από διαφορετικές ειδικότητες εδώ και πολλά χρόνια.

Στη δερματολογία, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή της, είναι η χρήση της στην αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου. Δρα και προληπτικά, προλαμβάνοντας τη δημιουργία στατικών και μόνιμων ρυτίδων.

Μετά από εκατομμύρια θεραπείες, έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της και αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

 

Τι είναι το Botox;

Η Βοτουλινική τοξίνη, ή Botox, όπως είναι η ευρέως γνωστή ονομασία της, είναι μία νευροτοξική πρωτεΐνη, που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Από τις διάφορες τοξίνες που έχουν προσδιοριστεί η τύπου Α, είναι εκείνη που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική.

Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν δυο σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, το Botox της εταιρείας Allergan και το Dysport της εταιρείας Ipsen.

 Πώς λειτουργεί το Botox;

Για να συσπαστεί ένας μυς, δίνεται εντολή από τον εγκέφαλο, η οποία μεταφέρεται κατά μήκος των νευρικών ινών που τον νευρώνουν. Η εντολή αυτή, εκφράζεται με την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη στο τελικό άκρο της νευρικής ίνας, στο σημείο όπου μεταβιβάζεται η διέγερση στο μυ, που λέγεται νευρομυϊκή σύναψη. Το Botox, δρα ακριβώς στο σημείο αυτό, παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, αναστέλλοντας προσωρινά τη μυϊκή σύσπαση.

Η συγκέντρωση του φαρμάκου, που ανιχνεύεται στον οργανισμό λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία, είναι απειροελάχιστη, δεν επηρεάζει όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά και αποβάλλεται σταδιακά από τον οργανισμό. Η ασφάλεια της θεραπείας, έγκειται σε αυτόν ακριβώς το μηχανισμό δράσης και αποβολής του φαρμάκου.

 

Πώς γίνεται το Botox;

Η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης στο δέρμα γίνεται μέσω μιας μικροσκοπικής βελόνας στην επιθυμητή περιοχή. Κάνουμε ενέσεις σε συγκεκριμένους μύες έτσι ώστε να γίνονται πιο χαλαρά οι κινήσεις και να μη ρυτιδώνει το υπερκείμενο δέρμα. Το τσίμπημα της βελόνας δεν πονάει, αλλά η εισαγωγή του φαρμάκου συνοδεύεται από ελαφρύ τσούξιμο.

Οι κύριες περιοχές εφαρμογής του Botox είναι τρεις και αφορούν το άνω μέρος του προσώπου. Οι περιοχές αυτές είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Τα τελευταία χρόνια, η βοτουλινική τοξίνη, εφαρμόζεται και στο κάτω μέρος του προσώπου για ανόρθωση του περιγράμματος (Nefertiti lift) και βελτίωση των ρυτίδων του λαιμού, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η διάρκεια της θεραπείας στο ιατρείο είναι περίπου 20 λεπτά. Η βελτίωση αρχίζει να φαίνεται από τη 2η με 3η μέρα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3 εβδομάδες.

Όταν συμπληρωθούν οι 3 εβδομάδες, γίνεται αξιολόγηση του αποτελέσματος στο ιατρείο. Πρέπει να τονιστεί ότι η συμπληρωματική επανεξέταση είναι απαραίτητη καθώς γίνεται προσθήκη φαρμάκου όπου χρειάζεται και διορθώνονται αποτελεσματικά μικρο-ατέλειες που μπορεί να προκύψουν ώστε η θεραπεία να ικανοποιεί πλήρως τον ασθενή. 

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά τη θεραπεία με Botox;

  • Αμέσως μετά τη θεραπεία, υπάρχουν μικρά εξογκώματα στο δέρμα, που οφείλονται στην πολύ επιφανειακή έγχυση του φαρμάκου και υποχωρούν μέσα στην επόμενη μισή ώρα.
  • Είναι απαραίτητο να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου στα σημεία όπου έγινε η έγχυση (συνοφρύωση, ανασήκωμα φρυδιών, γέλιο) για 2-3 ώρες μετά τη θεραπεία. Αυτό βοηθά στην καλή απορρόφηση του φαρμάκου και έχει σημασία  στη διάρκεια του αποτελέσματος.
  • Τις πρώτες 4 ώρες μετά τη θεραπεία, δεν πρέπει να ξαπλώσετε.
  • Μη δοκιμάσετε να τρίψετε ή να πιέσετε τα σημεία της θεραπείας για τις επόμενες 24 ώρες.
  • Την ίδια ημέρα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση make up και την κατανάλωση αλκοόλ.

Η έκθεση στη ζέστη και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας, μπορεί να αδρανοποιήσουν το φάρμακο και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο, το ζεστό σεσουάρ για τα μαλλιά, τη σάουνα ή το χαμάμ, καθώς και την έντονη φυσική δραστηριότητα για 48 ώρες μετά τη θεραπεία.

Πόσο διαρκεί το Botox;

Η χρονική διάρκεια της επίδρασης του Botox, ποικίλει. Η συνήθης διάρκεια της θεραπείας είναι 4-6 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει να γίνεται νέα θεραπεία, αν θέλουμε να συντηρήσουμε το καλό αποτέλεσμα. Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από την ηλικία, το είδος των ρυτίδων, τη δύναμη των μυών, την κινητικότητα του προσώπου και την ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιεί ο ιατρός.

 

Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το Botox;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει μια γυναίκα θεραπεία με Botox. Οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε προσώπου, καθορίζουν και την έναρξή της. Συνήθως, η εφαρμογή του Botox ξεκινά στην ηλικία των 30-35 ετών, όταν αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες λεπτές γραμμές στο πρόσωπο. Επειδή ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι η πρόληψη, ιδανικά πρέπει να ξεκινήσει πριν οι ρυτίδες γίνουν βαθιές και μόνιμες.

Μια νέα ένδειξη της θεραπείας με Botox τα τελευταία χρόνια, είναι η εφαρμογή της σε νέα άτομα τα οποία δεν έχουν ρυτίδες, με σκοπό να βελτιώσει και να ομορφύνει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου (beautification). Τέτοιες περιπτώσεις είναι νέα άτομα με θυμωμένη έκφραση λόγω πολύ έντονης σύσπασης των μυών στο μεσόφρυο ή άτομα με πεσμένα φρύδια, που δίνουν στο πρόσωπο μια θλιμμένη όψη.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η Βοτουλινική τοξίνη;

Η μόνη αντένδειξη της θεραπείας με Botox είναι όταν υπάρχει η νόσος μυασθένεια Gravis (βαριά μυασθένεια). Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα του νευρικού συστήματος που συνεπάγεται την αδυναμία και τον κάματο των μυών.

Όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να γίνουν μελανιές μετά τη θεραπεία.

Είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού πριν την έναρξη της θεραπείας.

Είναι ασφαλής θεραπεία;

Η βοτουλινική τοξίνη, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούμε για τη διόρθωση των ρυτίδων. Έχει καταγραφεί κάθε πιθανή παρενέργεια και η ασφάλειά της είναι τεκμηριωμένη. Η βοτουλινική τοξίνη αποβάλλεται πλήρως από τον οργανισμό μέσα σε τέσσερις μήνες, δεν αθροίζεται και δεν προκαλεί τοξικότητα. Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι ακόλουθες:

  • Στα σημεία που έγινε η έγχυση μπορεί να δημιουργηθεί κάποια μελανιά, η οποία διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα και καλύπτεται ικανοποιητικά με make up. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό ισχύει για όλες τις ενέσιμες θεραπείες και για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να γίνονται πριν από σημαντικές κοινωνικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις.
  • Αφύσικη ανόρθωση των φρυδιών, οφρυόπτωση (βαρύ βλέφαρο) και σπανιότερα βλεφαρόπτωση είναι δυνατόν να συμβούν, ωστόσο ο έμπειρος ιατρός γνωρίζει πως να αποφύγει τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες ή να τις διορθώσει αν σπανίως προκύψουν.
  • Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να παρουσιαστεί κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) τις επόμενες ημέρες μετά τη θεραπεία, που υποχωρεί με απλά παυσίπονα.

 

Πρέπει να τονιστεί πως η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι ιατρική πράξη και η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό – δερματολόγο.