PEELINGS

Τι είναι τα χημικά peelings;

Τα χημικά peelings, είναι χημικές ενώσεις που εφαρμόζονται στην επιφάνεια του δέρματος, με σκοπό να δημιουργήσουν απολέπιση των επιφανειακών στιβάδων και να επιταχύνουν τον κυτταρικό κύκλο, ανανεώνοντας πλήρως τη σύσταση και την εμφάνισή του. Αυτό επιτυγχάνεται προκαλώντας ελεγχόμενη “καταστροφή” των στιβάδων του δέρματος, διεγείροντάς το να αναγεννηθεί. Η ενδογενής ικανότητα αναγέννησης του δέρματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, συνεπώς τα χημικά peelings αποτελούν το απαραίτητο χημικό ερέθισμα ώστε το δέρμα να επανεκπαιδεύεται το ίδιο στη συνεχή του ανάπλαση. Χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια στη δερματολογία για την ανανέωση του δέρματος. Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες που προκαλούν ελεγχόμενη «καταστροφή» των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος ωθώντας το να αναγεννηθεί. Είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για το δέρμα. Ανανεώνουν τα κύτταρά του και προκαλούν παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών από το χόριο. Επίσης, μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης, όπως είναι ρυτίδες και κηλίδες. Συνήθως γίνεται μια σειρά από θεραπείες (ανά μήνα), ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος. Έτσι φαίνεται πιο λαμπερό, πιο νεανικό, πιο καθαρό, πιο υγιές.

Σε ποια ηλικία γίνονται;

Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Στην εφηβεία γίνονται για να καταπολεμήσουν τη λιπαρότητα και την ακμή. Αργότερα για να φρεσκάρουν και να ενυδατώσουν το δέρμα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες για να αναστρέψουν τη φωτογήρανση και να συμβάλλουν στη νεανικότερη εμφάνιση του δέρματος.

Ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος;

Γενικώς αντενδείκνυνται σε πολύ λεπτά, ευαίσθητα και δυσανεκτικά δέρματα, όπως και όταν υπάρχουν πολλές ευρυαγγείες.

Ποια εποχή του χρόνου γίνονται;

Τα πιο βαθιά peelings προτιμούμε να γίνονται εποχές που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, δηλαδή από Οκτώβριο ως Μάιο. Πάντα όταν κάνουμε αυτή τη θεραπεία πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Η χρήση του αντηλιακού είναι πάντα απαραίτητη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και peelings που δεν επηρεάζονται από τον ήλιο και γίνονται και το καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλά είδη peelings;

Ναι, και το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

  • TCA (τριχλωροξικό οξύ) ιδανικό για φωτογηρασμένα δέρματα, ανομοιογένεια χρώματος και υφής της επιδερμίδας, κηλίδες και λιπαρές επιδερμίδες.

Μετά τις 4 -5 πρώτες ημέρες η επιδερμίδα απολεπίζεται (ξεφλουδίζει). Ο βαθμός απολέπισης εξαρτάται από τη συγκέντρωση του οξέος, η οποία καθορίζει και το βάθος του peeling. Το αποτέλεσμα φαίνεται σε μία εβδομάδα. Προσφέρει σημαντική ανανέωση του δέρματος το οποίο γίνεται πιο φωτεινό και σφριγηλό.

  • AHA (οξέα φρούτων, συνήθως γλυκολικό) μπορούν να γίνουν και σε πιο λεπτές επιδερμίδες – είναι πιο ήπια – δεν απολεπίζεται το δέρμα- χρειάζονται πολλά PEELINGS για ένα καλό αποτέλεσμα, όμως ακόμα και από το πρώτο η επιδερμίδα λάμπει. Βοηθούν στην ακμή (ειδικά αν τα συνδυάσουμε με καθαρισμό). Ειδικά για την ακμή χρησιμοποιούμε ένα PEELING το οποίο είναι συνδυασμός ΑΗΑ και ΒΗΑ (δηλαδή γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ), με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από 6-8 συνεδρίες βελτιώνουν κηλίδες και μέλασμα. Ενυδατώνουν πολύ αποτελεσματικά τα πιο ξηρά δέρματα.

Αντιγηραντικές ιδιότητες ΑΗΑ

Έχει αποδειχθεί ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση οξέων φρούτων συμβάλλει καθοριστικά στην αντιγήρανση. Αυτό επειδή ανανεώνονται τα κύτταρα του δέρματος, αυξάνεται το πάχος και η ελαστικότητά του και συντίθεται υαλουρονικό οξύ.

  • PEELINGS ειδικά για μέλασμα που περιέχουν απολεπιστικές και λευκαντικές ουσίες. Γίνονται συνδυαστικά με άλλες θεραπείες ή και μόνα τους. 

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά τα peelings;

Γενικά πρέπει με προσοχή να εφαρμόζουμε τις οδηγίες του δερματολόγου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία από τον ήλιο. Η προετοιμασία πριν με ειδικά σκευάσματα, όπως και η κατάλληλη καλλυντική θεραπεία μετά, μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα.

Μικροδερμοαπόξεση ή PEELING με μικροκρυστάλλους;

Προκαλεί μηχανική απολέπιση του δέρματος. Αντενδείκνυται σε ενεργό ακμή, αλλά είναι πολύ καλή θεραπεία για λιπαρά δέρματα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθά στην αντιγήρανση (μελέτες έχουν δείξει ότι διεγείρεται το χόριο και βελτιώνονται οι λειτουργίες του). Μπορεί να υπάρχει ήπιος ερεθισμός ή απολέπιση τις πρώτες ημέρες. Σημαντική ανανέωση επιτυγχάνεται μετά από 6-8 θεραπείες. Γίνεται και το καλοκαίρι.

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Συνδυάζονται εξαιρετικά με μεσοθεραπεία έχοντας συνεργικό αποτέλεσμα στην ανανέωση του δέρματος.

Φωτοδυναμικό peeling, omnilux + glycoala

Το φωτοδυναμικό peeling έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αναζωογόνηση του δέρματος και προτείνεται τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης. Χρησιμοποιούμε κόκκινο φως που εκπέμπεται από μια πολύ ισχυρή πηγή, την omnilux και ένα εξειδικευμένο τζελ το glycoala. Το φωτοδυναμικό συστατικό του τζελ είναι εγκλωβισμένο σε μοναδικής τεχνολογίας νανοσφαιρίδια για εξαιρετική διείσδυση και αποτελεσματικότητα. Συνδυάζοντας το υαλουρονικό οξύ και τον φωτοευαισθητοποιητή που περιέχει το τζελ με το κόκκινο φως έχουμε ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα. Η θεραπεία αυτή προτείνεται σε γυναίκες και άνδρες. Δεν πονάει και έχει πολύ ήπιο ερεθισμό που δε μας κρατά μακριά από τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις μας. Προτείνεται σε νεαρές ηλικίες που έχουν λιπαρό δέρμα και μεγάλους πόρους για να δώσουμε λάμψη, να μειώσουμε τη λιπαρότητα και το μέγεθος των πόρων. Στις μεγαλύτερες ηλικίες για να δώσουμε σφριγηλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα, να μειώσουμε λεπτές ρυτίδες, να αντιμετωπίσουμε δυσχρωμίες και κηλίδες. Επίσης είναι ένα peeling που μπορεί να εφαρμοστεί σε ευαίσθητα δέρματα που κοκκινίζουν εύκολα και έχουν ευρυαγγείες.