Αποτρίχωση με Διοδικό Laser Soprano XL

Η πιο δημοφιλής μέθοδος αποτρίχωσης τα τελευταία χρόνια είναι το laser. To Διοδικό laser έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με το πολύ διαδεδομένο laser Αλεξανδρίτη.

Το Διοδικό laser εκπέμπει ενισχυμένη μονοχρωματική ακτίνα φωτός μήκους κύματος 810 nm, μεγαλύτερο δηλαδή από όσο εκπέμπει ο Αλεξανδρίτης (755 nm) και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση στο δέρμα χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί.

Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Είναι αποτελεσματικό ακόμα και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες ενώ δεν περιορίζεται η εφαρμογή του τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθεση με το Αλεξανδρίτη, το οποίο έχει καλύτερα αποτελέσματα στα ανοιχτόχρωμα δέρματα και η εφαρμογή του αντενδείκνυται στις περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια. Πρακτικά, είναι ένα laser που χρησιμοποιείται 12 μήνες το χρόνο.
  • Το Διοδικό laser έχει μειωμένη αίσθηση ενόχλησης σε σύγκριση με το Αλεξανδρίτη και δεν χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα και μικρή ανοχή στον πόνο.
  • Στα σημαντικά του πλεονεκτήματα μπορούμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το Διοδικό laser σαρώνει μεγάλες περιοχές σε λιγότερο χρόνο, οπότε κάνει την αποτρίχωση ταχύτατη.
  • Στο ιατρείο, χρησιμοποιείται το Διοδικό Laser Soprano XL, ένα μηχάνημα που στο παρελθόν πήρε το βραβείο της καλύτερης θεραπείας της χρονιάς από τις εκδόσεις παγκόσμιας εμβέλειας Cosmetic News για την ανώδυνη θεραπεία αποτρίχωσης Pain Free Hair Free που παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα. Πρέπει να τονιστεί, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια θεραπεία laser κερδίζει μια τέτοια διάκριση, γεγονός που επισφραγίζει την υψηλή αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία του Soprano XL στο ευρύ κοινό και τα εξαιρετικά επίπεδα ικανοποίησης όλων όσων τη δοκίμασαν.

Τι προκαλεί την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας:

  • H κληρονομική προδιάθεση.
  • Οι ορμονικές επιδράσεις. Οι γυναίκες, κατά τις περιόδους που βιώνουν φυσιολογικές βιολογικές αλλαγές όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση αλλά και η τρίτη ηλικία, συχνά παρατηρούν αύξηση της τριχοφυΐας σε περιοχές που μέχρι τότε ήταν άτριχες ή επιδείνωση ενός μικρού ή μέτριου προβλήματος ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
  • Η παχυσαρκία.
  • Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές.
  • Η διαταραχή της τριχοφυΐας όμως μπορεί να σχετίζεται με πιο σοβαρές αιτίες όπως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) καθώς και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ιατρικά η υποκείμενη αιτία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, έτσι ώστε η αποτρίχωση με laser να προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί το laser;

To laser αποτρίχωσης έχει σαν στόχο τη μελανίνη της ρίζας της τρίχας. Η μελανίνη, είναι η ουσία που δίνει το χρώμα στην τρίχα, για αυτό το λόγο το laser είναι αναποτελεσματικό σε ξανθές και λευκές τρίχες. Το φως που εκπέμπει, φτάνει στο στόχο, μετατρέπεται σε θερμότητα και καίει τον θύλακα της τρίχας καταστρέφοντάς τον.

Η ανάπτυξη των τριχών γίνεται κυκλικά και αποτελείται από 3 επαναλαμβανόμενες φάσεις: τη φάση ανάπτυξης (αναγένεση), τη φάση ηρεμίας (καταγένεση) και τη φάση απόπτωσης (τελογένεση). Σε κάθε εφαρμογή, το laser καταστρέφει οριστικά μόνο τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης και έχουν τρίχα, γιατί μόνο αυτά έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανίνης στο θύλακα και άρα μεγαλύτερη απορρόφηση της ενέργειας του laser. Οι υπόλοιπες, θα ξαναβγούν μετά από καιρό, γι’ αυτό απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες – συνεδρίες. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα επιτυγχάνεται όταν οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά 30-40 ημέρες. Τότε η τρίχα μόλις γεννιέται από τη ρίζα της και είναι πολύ ευαίσθητη στο φως του laser.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η αποτρίχωση με laser;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ηλικιακός περιορισμός. Προτιμούμε να έχει περάσει ένα έτος από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως ώστε να έχει ολοκληρωθεί η εμφάνιση των τριχών. Εξαρτάται όμως και από το ψυχολογικό στρες που προκαλεί η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Αν επιβαρύνει πολύ το παιδί, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα.

Πονάει το laser αποτρίχωσης;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Διοδικού laser σε σύγκριση με του Αλεξανδρίτη είναι ότι είναι ανώδυνο. Η ενόχληση που νιώθει κανείς είναι μια αίσθηση θερμότητας και ήπιου τσουξίματος, η οποία εξαρτάται άμεσα από την ένταση που έχουμε βάλει και μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα ώστε η θεραπεία να είναι απολύτως ανεκτή. Στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το μπικίνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα τοπικά πριν από τη θεραπεία.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών εξαρτάται από την περιοχή, την ποιότητα της τρίχας και μερικούς δευτερογενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, το βάρος, η λήψη φαρμάκων, η κληρονομική προδιάθεση και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις. Συνήθως, χρειάζονται 8-12 συνεδρίες. Η χοντρή μαύρη τρίχα ανταποκρίνεται γρηγορότερα στη θεραπεία από ότι η λεπτή και πιο ανοιχτόχρωμη, οπότε απαιτούνται περισσότερες θεραπείες.

Πόση ώρα διαρκεί κάθε συνέδρια;

Εξαρτάται από την περιοχή και την πυκνότητα της τριχοφυΐας. Από 5-10 λεπτά για το άνω χείλος έως 2 ώρες για όλο το σώμα.

Είναι ασφαλές το Laser;

H θεραπεία με το Laser αποτρίχωσης είναι μια μη-επεμβατική ιατρική πράξη, η οποία εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν επιφέρει τραυματισμό. Απαιτεί γνώση και εμπειρία ώστε σε κάθε ασθενή οι ρυθμίσεις να είναι οι κατάλληλες και να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα, με τη μέγιστη ασφάλεια.

Το διοδικό laser έχει ένα μεγάλο προφίλ ασφάλειας, ακόμα και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες ενώ δεν περιορίζεται η εφαρμογή του τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθεση με το Αλεξανδρίτη του οποίου η εφαρμογή αντενδείκνυται τις περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια.

Τα δερματολογικά laser, εκπέμπουν φως και όχι κάποιο είδος επιβλαβούς ακτινοβολίας που διαχέεται ή εισέρχεται στο σώμα. Έχουν επιλεκτικότητα και δρουν στον ιστό στόχο, χωρίς να επηρεάζουν άλλα σημεία του οργανισμού μας. Έτσι, δεν επηρεάζουν λεμφαδένες στις μασχάλες, ούτε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το στήθος και ο θυρεοειδής αδένας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην εγκυμοσύνη, αποφεύγοντας την περιοχή της κοιλιάς.

Συμπερασματικά, όταν εφαρμόζονται από έμπειρους χειριστές σε συνεργάσιμους ασθενείς και λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις (όπως ειδικά προστατευτικά γυαλιά), είναι απολύτως ασφαλή, ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η φωτοευαισθησία στο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται και η λήψη φωτοευαισθητοποιητικών φαρμάκων συγκαταλέγονται στις αντενδείξεις του laser αποτρίχωσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις πολύ μελαχρινές επιδερμίδες.