Δυσχρωμίες – Κηλίδες

Τι είναι οι κηλίδες;

Οι κηλίδες, είναι περιγεγραμμένες, τελείως επίπεδες αλλοιώσεις στο δέρμα με μέγεθος 1 έως 3cm, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης στο ηλιακό φως. Τo χρώμα τους ποικίλει από ανοιχτό έως πολύ σκούρο καστανό. Μερικές φορές υπάρχει ανάμειξη αποχρώσεων του καστανού και όχι ομοιόμορφο χρώμα.

Εμφανίζονται σταδιακά, σε ηλικίες άνω των 40 ετών σε αποκλειστικά εκτεθειμένες περιοχές όπως είναι το πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ, το άνω τμήμα της πλάτης και οι κνήμες.

Με το πέρασμα των χρόνων, επέρχεται η φυσιολογική γήρανση της επιδερμίδας η οποία μπορεί να επιταχυνθεί όταν το άτομο έχει εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανση). Οι επιπτώσεις τόσο της φυσιολογικής γήρανσης, όσο και της φωτογήρανσης περιλαμβάνουν λέπτυνση του δέρματος, ευρυαγγείες, αιμαγγειώματα, ελάστωση και εμφάνιση κηλίδων, οι γνωστές “γεροντικές κηλίδες”.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κηλίδες;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των κηλίδων είναι το Fractional laser.

H πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των πανάδων – κηλίδων γίνεται με τη χρήση CO2  Laser. H μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής και δίνει ορατά αποτελέσματα σε λίγες μόνο συνεδρίες. Με το CO2 Laser μπορούμε να επέμβουμε τοπικά, σε πολύ μικρά σημεία του δέρματος και να επιτύχουμε βαθιά διείσδυση. Έτσι, αποφεύγεται η επίδραση του Laser στα σημεία που δεν απαιτείται θεραπεία. Ουσιαστικά, το laser στοχεύει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και εκπέμπεται ακριβής δόση ενέργειας φωτός, στοχεύοντας στην εξάλειψη των υπερ-μελαγχρωματικών περιοχών. Μετά τη θεραπεία ενδέχεται να υπάρξει ήπιος ερεθισμός στην περιοχή, ο οποίος εξαφανίζεται μόνος του μετά από 1-2 μέρες.

Οι κηλίδες οφείλονται στη φυσική χρωστική μελανίνη, που δίνει χρώμα στο δέρμα και προκαλεί το μαύρισμα το καλοκαίρι. Η μελανίνη στις κηλίδες είναι περισσότερη από το γύρω δέρμα και έτσι δημιουργούνται σκούροι λεκέδες στο πρόσωπο, τα χέρια και αλλού. Οι κηλίδες αυτές οφείλονται στη χρόνια αθροιστική επίδραση του ήλιου και τη φωτογήρανση ή εμφανίζονται μετά από ηλιακό έγκαυμα. Αντιμετωπίζονται με LASER που καταστρέφουν τη μελανίνη.

Δημιουργούνται κρούστες στα σημεία της θεραπείας οι οποίες επουλώνονται περίπου σε 10 ημέρες. Απαιτείται η χρήση αντηλιακού μετά από τη θεραπεία και χρήση επουλωτικών κρεμών. Η θεραπεία αυτή δε γίνεται το καλοκαίρι και σε μαυρισμένο δέρμα. Χρειάζεται προσοχή σε μελαχρινά δέρματα, γιατί μπορεί να μείνει υποχρωμία στη θέση της κηλίδας.

Συνήθως απαιτούνται 1-2 συνεδρίες.

Παρενέργειες – υποχρωμία (δηλαδή λευκή κηλίδα στη θέση της σκούρας) ή μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (δηλ. πιο σκούρα κηλίδα) τα οποία συμβαίνουν είτε λόγω πιο δυνατών ενεργειών από αυτές που χρειάζονται ή μη συμμόρφωσης του ασθενούς στις οδηγίες.

Οι κηλίδες δεν πρέπει να συγχέονται με το μέλασμα, δηλαδή τη διάχυτη μελάγχρωση του δέρματος που συνήθως εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του προσώπου μετά από την εγκυμοσύνη, μετά από απρόσεκτη έκθεση στον ήλιο ή και αυτόματα χωρίς σαφή αιτιολογία.