Παθήσεις Τριχών

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία τριχόπτωσης και στα δύο φύλα. Επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες από τις γυναίκες και εκτιμάται πως είναι υπεύθυνη για περισσότερες από το 95% των περιπτώσεων αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής.

  • Αίτια της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας

Τα πλήρη αίτια για την εμφάνιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Είναι βέβαιο πως γονιδιακοί παράγοντες διαδραματίζουν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο, οι οποίοι σε συνδυασμό με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Τα γονίδια που φαίνεται πως ευθύνονται για την ασθένεια αποτελούν αντικείμενο έρευνας και βρίσκονται στα φυλετικά χρωμοσώματα, δηλαδή στα χρωμοσώματα που φέρουν τα γονίδια που ευθύνονται για το φύλο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα γονίδιο, το οποίο προκαλεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Νεότερες έρευνες έχουν εντοπίσει γονίδια, τα οποία ρυθμίζουν το χρόνο και τον τρόπο εμφάνισης της αλωπεκίας, καθώς και τον ρυθμό εξέλιξης της ασθένειας.

 

Πώς εμφανίζεται η Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η πρώτη εμφάνιση της τριχόπτωσης ξεκινάει μετά τα 20-25 χρόνια και εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, εντείνεται όμως μετά τα 50.

Στους άνδρες, η ανδρογενετική αλωπεκία εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, που θυμίζει το γράμμα “Μ”. Ξεκινάει πάνω από τους κροτάφους και συνοδεύεται από υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής. Επίσης, οι τρίχες λεπταίνουν και φύονται σαν χνούδι, οδηγώντας σε μερική ή ολική αλωπεκία.

Στις γυναίκες δεν επηρεάζει την πρόσθια μετωπιαία γραμμή, εμφανίζεται με αραίωση μόνο στην κορυφή της κεφαλής και όχι στην περιφέρεια.

Θεραπεία

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στοχεύουν κυρίως στην αναστολή της εξέλιξης της κατάστασης και στην ενδυνάμωση των υπαρχουσών τριχών. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η έναρξη της θεραπείας να γίνει στα πρώτα στάδια της ασθένειας, ώστε η έκταση της απώλειας να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.

Η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη είναι τα δύο εγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επίσημα για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Mια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, είναι η ενέσιμη μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση τριχοτονωτικών διαλυμάτων που προάγουν την ανάπτυξη των τριχών. Ο μηχανικός τραυματισμός που γίνεται με τη χρήση της βελόνας, διευκολύνει την εισχώρηση των δραστικών συστατικών στο δέρμα και αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή. Επίσης, εκλύονται αυξητικοί παράγοντες από το ίδιο το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής που τονώνουν και διεγείρουν τον θύλακα της τρίχας.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα τριχόπτωσης και φοβάστε για την επιδείνωση των συμπτωμάτων, κλείστε άμεσα ένα διαγνωστικό ραντεβού με τη Δρ. Μαρία Μηλίγκου, εξειδικευμένη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.

 

Διάχυτη Τριχόπτωση

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης. Επηρεάζει όλο το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας διάχυτη λέπτυνση των μαλλιών.

 

Πού οφείλεται;

Ορισμένες παθήσεις: H αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να επιφέρουν τριχόπτωση.

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος, μπορούν να στρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στα τριχοθυλάκια.

Stress: κάποιο έντονο “σοκ” που συμβαίνει στον οργανισμό και οδηγεί τα τριχοθυλάκια σε πρόωρη φάση ανάπαυλας, όπως είναι μια αυστηρή δίαιτα, ένας σοβαρός τραυματισμός ή ένα έντονο ψυχολογικό stress.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα χημειοθεραπευτικά, καθώς και η αντιπηκτική αγωγή μπορεί να επιβαρύνουν τη νόσο.

Διατροφή: Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, δε συμβάλει μόνο στην καλή φυσική κατάσταση και στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψη σιδήρου, καθώς και ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες της τριχόπτωσης.

Γυροειδής Αλωπεκία

 

 Πρόκειται για μια αυτοάνοση νόσο, που οφείλεται κυρίως σε έντονο stress, και προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται ενάντια στα τριχοθυλάκια. Τα κενά που δημιουργούνται έχουν νομισματοειδή μορφή, ποικίλλουν σε μέγεθος και είναι διάσπαρτα στο τριχωτό της κεφαλής. Στους άνδρες, μπορεί να προσβάλλει και την περιοχή του γενιού. Στις πιο επιθετικές μορφές, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ολική απώλεια των μαλλιών.

Η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας δεν πρέπει να καθυστερεί. Γίνεται συνδυασμός τοπικών σκευασμάτων και ενδοβλαβικών εγχύσεων κορτιζόνης. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, με πλήρη έκφυση των τριχών.

 

Tricho Test – Γενετικό τεστ για την τριχόπτωση

Το γενετικό τεστ Tricho Test, δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης 48 γενετικών παραλλαγών στο DNA σε 13 γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Με το Tricho Test, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε ποιες δραστικές ουσίες θα είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στη δική σας περίπτωση και σε ποια δοσολογία.

 Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και πραγματοποιείται ως εξής:

  • Λήψη κυττάρων μέσω βαμβακοφόρου στυλεού από τον σίελο
  • Γονιδιακή ανάλυση του δείγματος
  • Μετά από τέσσερις εβδομάδες, τα αποτελέσματα φτάνουν στα χέρια του ιατρού και του ασθενούς
  • Συνεργασία ιατρού-φαρμακοποιού και σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπείας, με παρασκευή εξατομικευμένων γαληνικών σκευασμάτων
  • Εφαρμόζεται η θεραπεία για το χρονικό διάστημα και τη δοσολογία σύμφωνα με την κρίση του ιατρού, για την επίτευξη του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος