Ενέσιμα Δερματικά Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος

Η διαδικασία της γήρανσης είναι ένας συνδυασμός εξωγενών και ενδογενών παραγόντων.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, στην οποία όμως δεν μπορούμε να επέμβουμε, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι κυριότεροι εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος, είναι οι εξής:

 • Η χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η UVA ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση και μελαγχρωματικές βλάβες, όπως είναι οι γεροντικές κηλίδες.
 • Το κάπνισμα. Οι χημικές ουσίες του καπνού, ελαττώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό και επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος, προκαλώντας διάσπαση των προστατευτικών δομών του, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το κάπνισμα, ελαττώνει επίσης την συγκέντρωση νερού στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (την επιδερμίδα), κάνοντάς την πιο ξηρή και εύθραυστη.
 • Η ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι ατμοσφαιρικοί ρυπογόνοι παράγοντες εξασθενούν το προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος και παράγουν ελεύθερες ρίζες με ισχυρή οξειδωτική δράση. Έτσι αυξάνεται το οξειδωτικό στρες, που εκφυλίζει τα κύτταρα του δέρματος αλλά και όλου του οργανισμού, που συμβάλλουν στην επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος.

Οι κυριότεροι ενδογενείς παράγοντες στους οποίους οφείλεται ο σχηματισμός ρυτίδων, είναι οι εξής:

 • Συρρίκνωση των οστών λόγω ελάττωσης της πυκνότητάς τους
 • Απορρόφηση του λιπώδους ιστού
 • Μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, που προκαλεί χαλάρωση του δέρματος

Η γήρανση του προσώπου είναι μια ογκομετρική γήρανση, η οποία, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ξεκινάει από τα οστά. Η γνάθος υποχωρεί, τα δόντια λεπταίνουν και μειώνεται η προβολή των ζυγωματικών και του πηγουνιού.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη δομή του δέρματος σαν ένα τραπέζι (οστά), πάνω στο οποίο υπάρχει ένα λεπτό, μαλακό στρώμα (υποδόριο λίπος), το οποίο καλύπτεται με ένα όμορφο τραπεζομάντηλο (δέρμα). Φανταστείτε την εικόνα που δημιουργείται, όταν μικρύνει το τραπέζι (συρρίκνωση οστών), μειωθεί το πάχος του στρώματος (υποδόριο λίπος) και μακρύνει το τραπεζομάντηλο (χαλάρωση του δέρματος).

Στην πραγματικότητα, η εικόνα που προκύπτει είναι το “άδειασμα” του προσώπου σε κάποιες περιοχές, οι βαθιές ρυτίδες, τα κενά και οι σκιές στο πρόσωπο, σε συνδυασμό με την έντονη χαλάρωση του δέρματος.

H διόρθωση της ογκομετρικής γήρανσης του προσώπου και η ανόρθωση αυτού χωρίς χειρουργική παρέμβαση γίνεται σήμερα με τον πιο εξελιγμένο και ασφαλή τρόπο. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ενέσιμη γλυπτική του προσώπου, το υγρό facelift με τη χρήση εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος.

Τι είναι τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης, ο οποίος αποτελεί φυσικό συστατικό του δέρματος, που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Με ειδική επεξεργασία, δημιουργούνται ενέσιμα προϊόντα με τη μορφή γέλης. Υπάρχουν πολλά είδη εμφυτευμάτων στην αγορά. Στην πάροδο του χρόνου, έχει τεκμηριωθεί ότι τα πλήρως διασπώμενα υλικά, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ (juvederm) και η πολυκαπρολακτόνη (ellanse) είναι τα πλέον ασφαλή. Και αυτό γιατί δε διεγείρουν ανοσολογικά το δέρμα σε βάθος χρόνου και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος δημιουργίας κοκκιωμάτων (οζίδια-εξογκώματα στα σημεία της θεραπείας).

Πρέπει να τονιστεί η σημασία της επιλογής έμπειρου και εξειδικευμένου δερματολόγου, ο οποίος αφού εκτιμήσει κλινικά τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε προσώπου θα προτείνει τα κατάλληλα υλικά, στα σωστά σημεία και στις απαιτούμενες δόσεις. Επίσης, η επιλογή αξιόπιστων και πιστοποιημένων υλικών είναι καθοριστική.

Πώς γίνεται η εφαρμογή των ενέσιμων εμφυτευμάτων;

Με χρήση ειδικής βελόνας, εισάγουμε το υλικό στην περιοχή που θέλουμε. Πρωτεύων στόχος είναι η αποκατάσταση του όγκου εκεί που χρειάζεται και σε δεύτερο χρόνο το γέμισμα των ρυτίδων. Το 60% του αποτελέσματος φαίνεται άμεσα. Το υπόλοιπο 40%, που δεν αφορά τον όγκο αλλά την αφομοίωση του υλικού με τους γύρω ιστούς, ολοκληρώνεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο χώρο των εμφυτευμάτων είναι η δυνατότητα χρήσης μικροκάνουλας.  Πρόκειται για μια ατραυματική μέθοδο, που δεν τρυπάει αγγεία και ιστούς. Σε περιοχές με πολλά αγγεία, δεν υπάρχει καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος χορήγησης του υλικού. Επίσης, ελαττώνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση εκχυμώσεων (μελανιών) μειώνοντας το χρόνο αποθεραπείας.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλο το πρόσωπο, αλλά κυρίως στις εξής περιοχές:

 • Στα ζυγωματικά
 • Στους κροτάφους
 • Στα χείλη
 • Στο πηγούνι
 • Στη γραμμή της γνάθου
 • Στις ρινοπαρειακές αύλακες

 

Πονάει η θεραπεία;

Συνήθως είναι μια θεραπεία καλά ανεκτή γιατί το υαλουρονικό που χρησιμοποιείται περιέχει μικρή ποσότητα αναισθητικού στην ίδια τη σύριγγα. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα χείλη και περιστοματικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναισθητική κρέμα πριν την εφαρμογή, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η αίσθηση του πόνου.

Πώς θα είναι το δέρμα μου μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) ή ήπιο οίδημα για λίγες ημέρες. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό ισχύει για όλες τις ενέσιμες θεραπείες και για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να γίνονται πριν από σημαντικές κοινωνικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις.

Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος;

Εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου και την περιοχή όπου έγινε η θεραπεία. Συνήθως χρειάζεται επανάληψη ανά χρόνο. Σε νεότερες ηλικίες το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο.

Πώς θα βελτιωθεί το πρόσωπό μου με τη χρήση δερματικών εμφυτευμάτων;

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα έχουν τη δυνατότητα:

 • Να αποκαταστήσουν τον όγκο και να ανορθώσουν τα ζυγωματικά
 • Να αναζωογονήσουν την περιοχή των ματιών
 • Να σμιλεύσουν το πηγούνι και το περίγραμμα της γνάθου
 • Να δώσουν όγκο στα χείλη και να βελτιώσουν το σχήμα τους

 

Θα είναι φυσικό το αποτέλεσμα μετά την χρήση δερματικών εμφυτευμάτων;

Για να εξασφαλιστεί ένα φυσικό αποτέλεσμα θα πρέπει ο δερματολόγος να διαθέτει εμπειρία στην τοποθέτηση των ενέσιμων δερματολογικών εμφυτευμάτων.

Στη δική μου πρακτική, προτιμώ τη συντηρητική προσέγγιση και τη βαθμιαία αποκατάσταση. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει η προσεκτική κλινική εξέταση και η αξιολόγηση των αναγκών του κάθε προσώπου, καθώς και η συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο ώστε να υπάρχει μια κοινή αποδοχή του θεραπευτικού πλάνου.

Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία με δερματολογικά εμφυτεύματα;

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού. Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να δημιουργηθούν μελανιές μετά την εφαρμογή.

Πολύ σημαντικό είναι και το ιστορικό των αισθητικών παρεμβάσεων στο παρελθόν. Πότε έγιναν, σε ποια σημεία του προσώπου και με ποια υλικά. Αν έχει παρουσιαστεί αντίδραση σε προηγούμενη θεραπεία με εμφυτεύματα, πρέπει να αναφερθεί. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν έχουν γίνει εφαρμογές, χωρίς να γνωρίζετε τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί. Αν έχουν μπει στο δέρμα μόνιμα ή ημιμόνιμα υλικά, η χρήση εμφυτεύματος υαλουρονικού οξέος στην ίδια περιοχή μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση κοκκιωμάτων από το παλαιότερο υλικό.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα πιστοποιημένα υλικά, έχουν μέσα στην συσκευασία αυτοκόλλητη ετικέτα με το όνομα, την εταιρεία, τον κωδικό και την ποσότητα του φαρμάκου που έχει χρησιμοποιηθεί και είναι απαραίτητο να δίνεται στον ασθενή.

Η θεραπεία με ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι ιατρική πράξη και η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, που γνωρίζει την ανατομία του προσώπου, την τεχνική έγχυσης και το είδος του εμφυτεύματος που είναι ασφαλές για κάθε περιοχή.

Μακράς Διάρκειας Εμφυτεύματα – Βιοδιεγέρτες –  Ellance

Το Εllance είναι ένα ενέσιμο δερματικό εμφύτευμα νέας τεχνολογίας. Η δραστική του ουσία είναι η πολυκαπρολακτόνη, ένα εγκεκριμένο πολυμερές από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πλήρως βιοσυμβατό, απορροφήσιμο και με υψηλό προφίλ ασφάλειας. Τα προϊόντα μεταβολισμού του, αποβάλλονται πλήρως και φυσικά από τον οργανισμό. Είναι ασφαλές προϊόν και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Αποτελεί ένα εξελιγμένο εμφύτευμα, που δρα σε δυο επίπεδα. Σε βαθύτερο επίπεδο αποκαθιστά τον όγκο που έχει χαθεί στην περιοχή εφαρμογής. Ταυτόχρονα η ουσία λειτουργεί ως βιοδιεγέρτης, διεγείρει δηλαδή τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό. Κινητοποιεί με τον τρόπο αυτό, τον ενδογενή μηχανισμό ανάπλασης του δέρματος, βελτιώνοντας την ποιότητά του. Το αποτέλεσμα είναι η ανόρθωση του προσώπου, η στήριξη του δέρματος και η ενίσχυση της σφριγηλότητάς του.

Η διπλή του αυτή δράση, εξασφαλίζει και μεγαλύτερη διάρκεια στο αποτέλεσμα, το οποίο γίνεται καλύτερο όσο περνά ο χρόνος.

Δηλαδή με ένα φυσικό τρόπο κάνει βιοδιέγερση στους ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το κολλαγόνο;

Επειδή κατά τη διαδικασία της γήρανσης σταδιακά χάνουμε το κολλαγόνο του δέρματος το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία, στη στήριξη και στην εμφάνισή του.

Στην ηλικία των 50 ετών μια γυναίκα έχει χάσει το 50% του κολλαγόνου που φυσιολογικά υπάρχει στο δέρμα της με αποτέλεσμα να γίνονται έντονα σημάδια γήρανσης όπως είναι ρυτίδες και χαλάρωση. Κάποιες συνήθειες όπως η έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα επιταχύνουν την απώλεια του δερματικού κολλαγόνου και τη γήρανση.

Χρησιμοποιώντας ένα υλικό που προκαλεί κολλαγονογένεση έχει σαν αποτέλεσμα να  βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.

Η θεραπεία με το ELLANCE δε φουσκώνει το πρόσωπο, περισσότερο στηρίζει το δέρμα και ενισχύει τη σφριγηλότητά του.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ φυσικά και γίνονται καλύτερα όσο περνά ο χρόνος.