Υπεριδρωσία, είναι η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, συγκριτικά με αυτή που απαιτείται για τη θερμορύθμιση του σώματος. Δε σχετίζεται με τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, ούτε με την άσκηση ή την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση.
Οι περιοχές που συχνότερα επηρεάζονται από τη διαταραχή είναι εκείνες που έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, όπως:
- Οι μασχάλες
- Οι παλάμες
- Τα πέλματα
- Η βουβωνική χώρα
Είδη Υπεριδρωσίας
Διακρίνονται δύο τύποι Υπεριδρωσίας, ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή, αλλά και το αίτιο που την προκαλεί.
- Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Είναι συνήθως εστιακή, δηλαδή εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα, στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι μια κληρονομική γενετική διαταραχή. Η έναρξη συνήθως συμβαίνει σε μικρή ηλικία, συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
- Δευτερογενής υπεριδρωσία. Πρόκειται για γενικευμένη μορφή, κατά την οποία ιδρώνει ολόκληρο το σώμα. Σχετίζεται με κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως αγχώδεις διαταραχές, υπερθυρεοειδισμός ή άλλα μεταβολικά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Απαιτεί αντιμετώπιση από άλλη ειδικότητα ιατρού.
Επιπτώσεις της Ιδιοπαθούς Υπεριδρωσίας
Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία, συχνά προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, έλλειψη εμπιστοσύνης, αμηχανία, κατάθλιψη και αποφυγή συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη ζωή ενός ατόμου, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε χαμηλές επιδόσεις στην εργασία και να εμποδίσει τις προσωπικές σχέσεις.
Μια ανασκόπηση στην ιατρική βιβλιογραφία, δείχνει ότι μεταξύ όλων των δερματολογικών ασθενειών και παθήσεων, η υπεριδρωσία είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.
Θεραπεία της Υπεριδρωσίας
Σήμερα, το πρόβλημα της υπεριδρωσίας αντιμετωπίζεται με σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους, όπως είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης Α (BOTOX ή DYSPORT).
H ενδοδερμική ένεση βοτουλινικής τοξίνης δημιουργεί προσωρινή ανιδρωσία και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας κυρίως στις μασχάλες.
Η θεραπεία της μασχαλιαίας περιοχής είναι απλή και καλά ανεκτή. Πραγματοποιούνται πολλαπλές ενέσεις σε απόσταση 2 CM στη μασχαλιαία κοιλότητα, στην περιοχή όπου παρουσιάζει μέγιστη εφίδρωση.
Οι ενέσεις για την υπεριδρωσία, είναι σχετικά ανώδυνες στις μασχάλες και στα πέλματα, αλλά επώδυνες στις παλάμες. Για το λόγο αυτό, δεν αποτελούν πρακτική θεραπεία για την παλαμιαία υπεριδρωσία.
Η έναρξη της ανιδρωσίας σημειώνεται 24-72 ώρες μετά την ενδοδερμική ένεση. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 6 μήνες για τα πέλματα και περίπου 1 χρόνο για τις μασχάλες.
Πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία, χωρίς παρενέργειες.
Εάν πάσχετε από υπεριδρωσία, κλείστε το ραντεβού σας στο Δερματολογικό Ιατρείο της Δρ. Μαρίας Μηλίγκου και αντιμετωπίστε το πρόβλημα με τον πιο εξειδικευμένο τρόπο.